edA karakteres színészt akciófilmekből és komoly drámákból is ismerhetjük. Lássuk csak!

Kisebb mellékszerepek és tévésorozatok után a 80-as években indult be a karrierje, amikor olyan filmekben szerepelt, mint a Tűzvonalban (1983), Az igazak (1983), vagy az Édes álmok (1985). 1989-ben pedig végképp megjegyeztük a nevét, amikor eljátszotta a főszerepet James Cameron A mélység titka című sci-fi remekében.

Egy évvel később A pokol konyhája című krimiben a sötétebb oldalát is megismertük a maffiavezér szerepében. A kilencvenes évek elején filmek széles palettája következett, fő és mellékszerepekkel: Porcelánhold (1991), A cég (1992), Egy igaz ügy (1995). 1995-ben a legjobb mellékszereplő Oscar díjrára jelölték az Apollo 13 című filmben nyújtott alakításáért.

Két évvel később Clint Eastwood rendezte az Államérdekben, ahol jóképű nyomozót alakított. 1998-ban pedig jött a Truman Show, ami újra Oscar díj jelölést érdemelt.

Első rendezésével 2000-ben jelentkezett, a Pollock rögtön hangos kritikai siker lett. A film a 20. századi amerikai festészet egyik legnagyobb alakjának, Jackson Pollocknak az életét dolgozza fel. Az órák című lírai drámában AIDS-es költőt alakít, és olyan színésznőkkel szerepel együtt, mint Meryl Streep, Julianne Moore és Nicole Kidman.

Ezután olyan filmek jönnek, mint a David Cronenberg rendezte Erőszakos múlt (2005), a Beethoven árnyékában (2006), és a Hideg nyomon (2007). Második rendezése, az Appaloosa - A törvényen kívüli város kőkemény western. Legutóbb az Éjszakai hajsza című krimiben láthattuk.

Színészünk mostanában sem tétlenkedik, 2016-ban két izgalmas sorozatban láthatjuk, a The One Percent című családi drámában, és a Westworld című izgalmas sci-fi westernben. De a széles vászonról sem kell hiányolnunk, jövőre jön James Franco rendezésében az In Dubious Battle és egy még cím nélküli Warren Beatty film.

Kedvenc regénye John Steinbecktől az Érik a gyümölcs.