„Ahol az Élet a rendező, ahol a Film a valóság”

Hogy mi az InnerSun?
Egy fiatalos, lendületes csapat, amely filmek készítését, és elsősorban a gyakorlati ismeretekre fókuszáló filmes képzést tűzött ki célul. De nézzük meg jobban, miről van szó. A stúdió által gyártott filmek érzékenyítenek minket a befogadásra, egymás elfogadására. Felkarolják a mozgóképek akadálymentesítését, vagyis azt, hogy látás- és hallássérült emberek is tudják élvezni a mozikat. A műfaj úttörője hazánkban Tímár Péter, aki a Vakvagányok című filmmel megismertetett minket egy másik nézőponttal, illetve a vakok számára közelebb hozta a mozi világát. A rendező az iskola állandó tanára, a kurzusok vezetője. A vállalkozás megálmodója Gárdonyi Edit, aki a nagy szerelem, a film világát szerette volna összehozni a szociális érzékenységgel, az önkéntességgel.
Hogy ez mennyire sikerült, arról az iskola első kurzusának sikerei tanúskodnak. A hallgatók a remek tanárok irányítása mellett rengeteg gyakorlati ismeretet is szereztek, és Tímár Péter vezetésével rendeztek egy filmet. Az oktatók között volt Gábeli Tamás, a BUSHO filmfesztivál megálmodója, igazgatója, Tóth Judit színésznő, Varga Árpád Zsolt vágó, Bánovits Ottó rendező, és Koncz Gabriella vágó. A kurzuson részt vett két látássérült fiatal is. A gyakorlati képzés vezérfonala, és a rendezett film témája az akadálymentesítés volt. A hallgatók a Vakok Állami Intézetében forgatták le az „Ahol bent süt a nap” című filmjüket (https://www.youtube.com/watch?v=3f14Kw2jdWI). A kurzus sikerességét az mutatja legjobban, hogy a hallgatók elfogadóbbak, érzékenyebbek lettek vak társaikkal szemben, és a jövőben ők is szeretnék tovább vinni ezt a szellemet, érzékeny, elfogadásra buzdító filmeket szeretnének forgatni, létrehozni.
És hogy mi a jövő? Márciusban indul az iskola újabb kezdő kurzusa, a már megszokott színvonallal és tanárokkal. A fő témája, irányvonala az árvaság, illetve az ebből fakadóan hátrányos helyzetű gyerekek segítése. A témavezető Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója. Az általa létrehozott gyermekmentő szervezet célja az Erdélyben élő árvák felkarolása. A résztvevők Csaba testvérről, és a gyerekekről forgathatnak filmet. És lesznek megint gyakorlat orientált előadások, az operatőri munkától kezdve a szinkronizáláson keresztül a vágási alapismeretekig.
Az InnerSun tervezi haladó kurzusok indítását is, ahol már előképzettséggel rendelkező filmeseknek, filmbarátoknak kínál erősen gyakorlati ismereteket.
És persze nem titkolt cél az sem, hogy a végzett hallgatókkal együtt hozzanak létre filmes produkciókat.

Köszönjük a fotókat két remek hallgatónknak Tóth Katalinnak, és Tóth Zoltánnak. vetites

edA karakteres színészt akciófilmekből és komoly drámákból is ismerhetjük. Lássuk csak!

Kisebb mellékszerepek és tévésorozatok után a 80-as években indult be a karrierje, amikor olyan filmekben szerepelt, mint a Tűzvonalban (1983), Az igazak (1983), vagy az Édes álmok (1985). 1989-ben pedig végképp megjegyeztük a nevét, amikor eljátszotta a főszerepet James Cameron A mélység titka című sci-fi remekében.

Egy évvel később A pokol konyhája című krimiben a sötétebb oldalát is megismertük a maffiavezér szerepében. A kilencvenes évek elején filmek széles palettája következett, fő és mellékszerepekkel: Porcelánhold (1991), A cég (1992), Egy igaz ügy (1995). 1995-ben a legjobb mellékszereplő Oscar díjrára jelölték az Apollo 13 című filmben nyújtott alakításáért.

Két évvel később Clint Eastwood rendezte az Államérdekben, ahol jóképű nyomozót alakított. 1998-ban pedig jött a Truman Show, ami újra Oscar díj jelölést érdemelt.

Első rendezésével 2000-ben jelentkezett, a Pollock rögtön hangos kritikai siker lett. A film a 20. századi amerikai festészet egyik legnagyobb alakjának, Jackson Pollocknak az életét dolgozza fel. Az órák című lírai drámában AIDS-es költőt alakít, és olyan színésznőkkel szerepel együtt, mint Meryl Streep, Julianne Moore és Nicole Kidman.

Ezután olyan filmek jönnek, mint a David Cronenberg rendezte Erőszakos múlt (2005), a Beethoven árnyékában (2006), és a Hideg nyomon (2007). Második rendezése, az Appaloosa - A törvényen kívüli város kőkemény western. Legutóbb az Éjszakai hajsza című krimiben láthattuk.

Színészünk mostanában sem tétlenkedik, 2016-ban két izgalmas sorozatban láthatjuk, a The One Percent című családi drámában, és a Westworld című izgalmas sci-fi westernben. De a széles vászonról sem kell hiányolnunk, jövőre jön James Franco rendezésében az In Dubious Battle és egy még cím nélküli Warren Beatty film.

Kedvenc regénye John Steinbecktől az Érik a gyümölcs.

eloadasSzerdán az Ingyenes Fotóelőadások program keretén belül Tímár Péter előadását hallgatták meg az érdeklődők az Erzsébetligeti Színházban.

A program célja, hogy fotóművészeket ismertessen meg a téma iránt érdeklődőkkel. Az előadók átadják szakmai tapasztalatukat, és csodákat mutatnak a hallgatóságnak.

PeterA mai Ingyenes Fotóelőadások vendége Tímár Péter lesz. A két óra alatt biztosan rengeteget tanulhatunk a rendezőtől, akinek olyan filmeket köszönhetünk, mint az Egészséges erotika (1985), a Csinibaba (1997), vagy a Vakvagányok (2001).