There is no translation available.

„Hogy miért a film? Mert a szavak csak betűk, a képek csak színek, de amikor a betű mozdulattá, a kép mosollyá kanyarodik, ott otthon érezem magam…”

Születés -  a kérdések korszaka

Bemutatkozas Edit1981-ben születtem Kaposváron, itt töltöttem gyermekkoromat, és szintén itt végeztem el a közgazdasági szakközépiskolát. 2009-ben Budapestre költöztem, ahol nemzetközi közgazdászként ma már több mint 8 éve a területfejlesztés és az Európai Uniós források mind hatékonyabb felosztásán dolgozom.

 

Hogy miért a mozgókép? - a felismerések korszaka

A sok diploma, és tanulás után én is megfogadtam, hogy „nincs több magolás”. Aztán egy régi, még kimondani sem mert álmomnak engedelmeskedve, hirtelen indíttatásból beiratkoztam a egy filmes iskola rendező tagozatára, ahol Tímár Péter volt az osztályfőnököm. 

Tíz perc múlva jött a felismerés. Ültem ott Péter óráján, és egyre erősebben kerített hatalmába egy jóleső, ismerős érzést, amolyan „otthon” érzés féle. Kevés ilyen furcsa bizonyosság volt az életemben, mint akkor és ott. Péter hallgatójaként nem csak a filmezés szakmai oldalával ismerkedhettem meg, hanem a szakma törékeny finomságával is, és a mai napig hálás vagyok a támogatásáért, és szerencsés barátságáért. Köszönöm, hogy a szó nemes értelmében lehetek azóta is a „tanítványa”.

A filmes kurzus mellett az ELTE Budapest Film Akadémiára is beiratkoztam. Később elvégeztem egy 9 hónapos Életvezetési tanácsadói akkreditált tanfolyamot is, valamint dolgoztam fél évig egy kereskedelmi csatornánál. Az első rendezői óra gyökeresen megváltoztatta az életemet, azóta több kisebb-nagyobb film elkészítésének részese lehettem. Péter mondata derengett végig bennem: "Ne te válassz világot, hagyd, hogy a világ válasszon meg téged..." Köszönöm Péter:)

Önkéntesség – a csend korszaka

EditGardonyi feher... Az embereknek mindig szükségük van valami hiányosságra, hogy ráébredjenek, arra, hogy valójában tökéletesek...

A munka és az iskolák mellett szociális aktivitásom mindvégig jelen volt. Szerintem nem nagy dolog ez, hiszen mindenki képes rá, csak fel kell állni, odamenni, és megcsinálni. Első önkéntes munkámmal egy idősotthon lakóinak hétvégéit színesítettem, ahol leforgathattam vizsgafilmemet is. Ott egy életre nyomott hagyott bennem a „szép korúak” mély, lemeztelenített élet-bölcsessége.

Nem véletlen, hogy a Szeretetotthon című, első filmem egy idősotthonban játszódik. Amatőr filmesként büszke vagyok rá, hogy ezt a filmet több tévécsatorna is levetítette, valamint 3. helyezést ért el a Göcsej filmfesztiválon, és különdíjat kapott a Polifilm Fesztiválon, továbbá vetítették az Arénában, a MOM Cinemacity-ben, a Puskin, és a Toldi moziban.

Ezen kívül bejutott az Első Magyar Filmhétre, és szociális kategóriában arany díjat kapott a Houstoni WorldFest-en. Itt az élő példa, hogy bárkiből lehet filmrendező, ha nyitott a világra, és megfogant benne valami, amit a szakmai ismeretével szépen ki is tud fejezni. És arra is, hogy mindent meg tudunk valósítani, amelyben igazán hiszünk.

EditGardonyi HollywoodKorábban önkénteskedtem a váci börtönben is, ahol a fogvatartottak lelki gyakorlatainál segédkeztem vasárnaponként. Jelenleg projekt menedzsere vagyok a Tímár Péter által vezetett „A Mozgókép Mindenkié Programnak”, ahol látás-, és hallássérült emberek számára készítünk akadálymentesített filmeket.

Ezeken kívül tagja vagyok a Szép Jelen Alapítvány Felügyelő Bizottságának, ahol a Fecskepalota nevű gánti üdülő sérült, fogyatékkal élő és idős személyek üdültetését, rekreációját segíti elő. Továbbá a Cosmopolitan Lions Club-nak vagyok még aktív és boldog önkéntese, ahol a mentálisan, és/vagy szociálisan hátrányos helyzetű emberekért teszünk meg minden tőlünk telhetőt.

Ezek a munkák sokat adtak nekem, és megtanítottak valami szépre. Arra az érzésre, hogy milyen jó, egészségesnek, fiatalnak, szépnek lenni. Arra, hogy mindent megtehetünk, és el is érhetünk: hiszen van két kezünk, lábunk, egészséges mentális állapotunk, vagyis megvan mindenünk.
A filmjeimmel ezt a fajta szépséget szeretném megmutatni, és erre bíztatni mindenkit.